Search for:

Virtuelno savetovanje je nastalo kao odgovor Udruženja studenata sa hendikepom na realne  situacije  sa kojima se osobe sa hendikepom suočavaju tokom procesa traženja posla. Video tutorijali su krerani na osnovu sprovedenog istraživanja o barijerama, izazovima i iskustvima osoba sa hendikepom u procesu traženja posla i stručnih praksi. Cilj postojanja ovih video sadržaja je omogućavanje osobama sa hendikepom, ali i svim drugim osobama, da se što je moguće bolje pripreme za konkurisanje i sam razgovor za posao, a samim tim i za aktivno traženje posla.

PREZENTOVANJE VAŽNIH INFORMACIJA (BEZ PRIKRIVANJA HENDIKEPA)

Ovaj video govori o važnosti saopštavanja informacija koje utiču na učešće osobe sa hendikepom aktivnostima koje su deo procesa selekcije, ali i zaposlenja. Kandidatkinja u komunikaciji sa kompanijom nije naglasila da je osoba sa hendikepom i da joj je potreban dodatan vid podrške u radu, a jedan od mogućih vidova podrške je i da se intervju održi u prostoriji koja je pristupačna.

PRIPREMA ZA INTERVJU - UVODNA PITANJA

U ovom videu možete dobiti odgovore na česta pitanja, kao i savete ili „trikove“ kako da odgovorom na njih ostavite dobar utisak na intervjuu. Video sadrži i spisak čestih pitanja koja vam mogu biti postavljena intervjuu za posao.

KAKO SVOJ HENDKEP PREDSTAVITI POSLODAVCU U POZITIVNOM KONTEKSTU

Situacija hendikepa nije barijera za obavljanje bilo kakvog posla, ali je potrebno da znate koji je pravi način za predstavljanje hendikepa poslodavcu. U ovom videu ćete naći važne savete kako da istaknete pozitivne stvari i ubedite poslodavca da vas zaposli.

PREDSTAVITE SEBE NA NAJBOLJI NAČIN

Svrha ovog videa je kako da istaknete vaše najjače strane. Možete naći odgovor na pitanje zbog čega je važno da se upoznate sa pozicijom na koju ste konkurisali i mogućim radnim zadacima. Na koji način da naglasite da možete da date doprinos u radu kompanije.  Da li je poželjno da predstavite i svoje mane? Saznajte koje i na koji način.

SITUACIONA PITANJA I KAKO SE SNAĆI SA NJIMA

Da li znate šta su situaciona pitanja i zbog čega je važno da se za njih pripremite? Sadržaj ovog videa približava primenu nekih tehnika koje će vam pomoći da date najbolje moguće odgovore na situaciona pitanja. Deo saveta ovog videa pomaže i u savlađivanju napetosti, treme i straha.

PITANJA NA KOJA NISTE U OBAVEZI DA ODGOVORITE

Poslodavci često žele da saznaju o vama i one stvari koje su deo privatnosti. Ovaj video prezentuje nekoliko takvih pitanja i daje mogućnost da se kandidati pripreme za ovakva pitanja i sačuvaju pravo na privatnost, a da zbog toga na razgovoru za posao ostave dobar utisak.

DOBRA PRIPREMA JE GARANCIJA USPEHA

Video sadrži savete o koracima i njihovim funkcijama u procesu uspešnog traženja posla. Često kandidati ne obrate pažnju na sitnice koje ostave negativan utisak, a koje se lako mogu preduprediti. Jedna od čestih grešaka je što kandidati ne istražuju o kompaniji, poslu za koji konkurišu, uslovima rada i plati. Sve su to činjenice koje poslodavac primeti na razgovoru za posao.

KOMPROMIS JE UVEK NA ŠTETU KANDIDATA – ZAŠTITITE SVOJA PRAVA

Poslodavac je u obavezi da obezbedi ravnopravne uslove za sve kandidate. To znači da je u obavezi da omogući kandidatima sa hendikepom one vidove podrške koji daju mogućnost da prikaže svoja znanja i veštine na pravi način. Poslodavci često zanemare ovu obavezu i kandidate sa hendikepom dovedu u neprijatnu situaciju iz koje nikada neće izaći kao pobednici jer je kompromis uvek na njihovu štetu. Sadržaj ovog videa objašnjava jednu takvu situaciju.